неделя, 27 октомври 2013 г.

Най-странните места за живеене в света



Най-красивите архитектурни шедьоври често са покрити с лъскави стъкла, покриващи цялата фасада на сградата или може би сгради с наклонени фасади, или дори гигантски сгради, които се простират високо във въздуха.От друга страна, някои от най-старите къщи за живеене, също са известни със своите уникални форми и цветове.Накратко, нека погледнем някои от най-странните места за живеене.


Кападокия, Турция
Кападокия е сред най-познатите културни места в Турция и е известно със своите многобройни скални образувания и древни каменни къщи.Тук има две малки селца - "Гореме" и "Юргур", от където се открива безкрайния хоризонт на планината, както и хълмовете, които са покрити от гигантски скални конуси с остри върхове.Те са световно известните приказни комини, над които почти по всяко време от годината се издигат множество балони.
Околностите на "Гореме" предлагат проява на масивни камъни и отвесни скали, които са осеяни с тъмни дупки, които служат за прозорци и врати, а самите домове са впити в твърдите скали.

 

Манастирът Roussanou, Гърция
В централна Гърция можете да разгледате различни древни къщи, но този манастир е наистина уникален.Северно от село "Каламбака" се простира невероятен манастирски комплекс - Метеора.
Roussanou е най-големият от всички манастири в комплекса и за него се смята, че е построен още през средновековието, като до ден днешен е запазил своя първоначален вид.Освен неповторим Християнски символ, манастирите са предпочитана туристическа атракция, поради неповторимия си вид и панорама, разкриваща се от върха им.

 

Setenil de Las Bogedas, Испания
Пътуването в южната част на Испания е истинска приказка, връщайки ни назад към историята.
Село "Bogedas" е наистина съблазнително място за посещение, благодарение на внушителното праисторическо наследство.Смята се, че районът е бил обитаван от древни цивилизации, които са живеели в скалните си жилища още преди 25 000 години, които в момента са изместени от "по-модерни" но също толкова уникални сгради.Тези сгради датират още от средновековието, като всяка една от тях включва бяла фасада и почти равен покрив.

 

Al Hajrah, Йемен
В западната част на Йемен се намира друг страхотен древен град - Al Hajrah.Това е малко планинско селце, построено над отвесните скални стени на планините.Мястото се намира на повече от 2000 метра надморска височина, а прекрасните исторически фасади на къщите разполагат със стотици различни форми и детайли.

 

Шанси, Китай
Провинция Шанси в Китай е следващото страхотно място, като всъщност това е една от най-известните исторически забележителности в Китай, а дори и в целия свят.Мястото представлява гигантски манастирски храм, който е построен по вертикалните стени на масивна скала.Висящия манастир е изграден преди повече от 1500 години, като многобройните му конструкции включват изобилие от архитектурни орнаменти и ярко отличителни фигури.

 

0 коментара:

Публикуване на коментар